zondag 2 september 2012

Gluten?!

Ik krijg heel veel vragen over gluten, en niet van mensen die duidelijk  glutenintolerantie hebben. Steeds meer komt het in opspraak of het consumeren van tarwe en gluten wel zo goed voor je is. Het is een lastige onderwerp, juist omdat het ZO ingebakken is dat je bruine boterhammen en volkoren crackers goed vor je zijn.
Vandaag twee recepten, uiteraard glutenvrij, één rauw en één niet, voor mensen die wel alkalisch en glutenvrij willen eten, maar niet 100% rauw.


Tarwe en gluten staan op de top van de voedsel allergieën lijst. Het gekke is dat je als je niet eens last hebt van coeliakie nog steeds heel veel gezondheidsproblemen kunt ervaren door het eten van tarwe en gluten. De meeste mensen die er last van hebben weten het niet eens. Zodra ze met het eten van tarwe en gluten stoppen merken ze pas hoe erg het hun gezondheid en gevoel van welzijn heeft beïnvloed. Er zijn heel veel studies gedaan naar de invloed van gluten op je lijf, en er zijn meer dan 50 ziektes en verschijnselen die in verband worden gezien met het niet kunnen verwerken van gluten door het menselijk lichaam.

Tarwe is ook niet meer hetzelfde als vroeger, door al het geknoei van mensen is het gewas totaal veranderd en vol gluten en pesticiden. Gluten is in feite een soort rubberig materiaal, die door het menselijk lichaam moeilijk te verwerken is. Waar zit gluten in? In tarwe, rogge, gerst, in brood, crackers, pasta, koekjes, taarten en pannekoeken.

En waarom is het niet goed voor je, wat doet het in je lijf?
Omdat gluten zo moeilijk verteerbaar is gaat het deels onverteerd door je lichaam, en deels bedekt het de wanden van je maag. En dat is ZEER kwalijk, je maag is waar bijna alle voedingsstoffen en vitamines worden opgenomen door je bloed en dit proces is uiterst belangrijk voor je gezondheid. Verloopt dit opname proces niet goed, kom je gauw allerlei voedingsstoffen en vitamines tekort desondanks wat je ook eet.
Deze onverteerde deeltjes gluten kunnen helaas ook opgenomen worden door je bloed waardoor het in je bloedbaan terechtkomt en daar allerlei narigheden en allergische reacties kan veroorzaken.

En nu het goede nieuws, er is genoeg keus om heerlijk, gezond en glutenvrij te kunnen eten!
Gierst, boekweit, teff, bruine rijst, quinoa, allemaal glutenvrij.
Spelt, havermout ( kan ook glutenvrij ) en kamut bevatten wel gluten, maar een makkelijker verteerbaar vorm.

Ik ben niet zo dol op al het voorgepakte, voorgebakken glutenvrije gebeuren, meeste van die mixes zitten vol met maismeel, zeer verzurend, suiker en allemaal ingrediënten die je eigenlijk niet wil. Dus komt het neer op zelf je heerlijke brood, crackers, rauwe repen, muffins en koekjes zelf maken!


Deze twee  recepten heb ik eigenlijk voor mijn jongens gemaakt, vooral eentje is GEK op alles wat zoet is en voor hem zijn alle heerlijke rauwe koekjes,
zoals de kokos-kakao balletjes en de  rauwe chocolade koekjes een geweldige oplossing. Hij mag ze gerust eten, krijgt geweldig veel voedingsstoffen, nodige eiwitten, energie en goede vetten binnen en hij smult ervan! Perfecte combo ;-)

Dit is een Rauwe Mueslireep,glutenvrij,
dit is wat je ongeveer nodig hebt, je kunt de inhoud variëren naar smaak of wat je in huis hebt.


1 en 1/2 kop havermout, ik gebruik glutenvrij
1/4 kop sesamzaadjes
1/2 kop amandelen, gehakt
1/4 kop zonnebloempitten
1/4 kop hennepzaadjes
1/4 kop dadels, gehakt
1/4 kop rauw chocolade stukjes, optioneel
snufje zout

1/2 kop dadelsiroop, gemaakt van dadels en een beetje water in de blender
1/2 kop ahornsiroop
1/2 kop kokosnoot olie, gesmolten

De havermout, zaden en noten mengen..
Ahornsiroop, dadelsiroop en kokos olie mengen en bij de droge ingrediënten gieten. Mocht het te droog zijn, kan altijd een beetje kokosolie bij.

Heel goed mengen, in een cakeblik van ongeveer 25x30 cm, bekleed met bakpapier verdelen. Nog een laag bakpapier overheen leggen en helemaal plat drukken. Ik doe er daarna wat zware boeken op, zo gebruik ik mijn oude kookboeken nog eens! Ha Ha !



Met een scherpe mes in repen snijden, ik verpak ze per stuk in plastiek folie, klaar om mee te nemen in de broodtrommel.




Dit is een alkalisch verantwoorde, heerlijk gebakken hongaarse abrikozen broodje, een Bukta ( boekta ).




Het mooie aan deze Rauw Alkalisch dieet is, dat op welk tree van de ladder je ook bent, er zijn altijd heerlijke gerechten en gezonde keuzes voor een sterke, energieke lichaam. Het kan zijn dat je net begint en nog in de transitie fase zit, dat je alle heerlijke groente en fruit aan het toevoegen bent, of dat je gewoon soms zin hebt in een gebakken broodje. Het is allemaal goed en in deze broodjes zijn de gezonde versie van lang geleden!
Met speltbloem, kokosnootolie, amandelmelk, kokosbloesemsuiker en pure vruchtenjam.
Voor mezelf bak ik niet, maar ik doe het wel soms  voor mijn familie en vrienden en deze kan ik ze met een gerust hart geven.

Het recept is hetzelfde als de Kifli's, hier alleen
gevuld met abrikozenjam zonder suiker natuurlijk.

De deeg is verdeeld in 9 delen, in het midden een lepel jam en dichtgevouwen.
Met de vouw naar beneden in een bakvorm leggen en laten rijzen. Insmeren met een beetje olie en bakken op 180C tot het goudbruin is.
Laten afkoelen en voorzichtig uitelkaar halen.
Het lekkerste is het vers gebakken op zondag ochtend met een heerlijke kopje thee!







Nu even lekker nog bezig in de keuken met HEERLIJKE recepten voor de komende workshops, vandaag allemaal proevers in de buurt! ;-)

Fijne zondag allemaal!




Schrijf je nu in en ontvang een welkomst mail van mij in je mail box met de 3 makkelijkste manieren om meteen meer groente toe te voegen aan je dagelijkse dieet! 
Stuur me een berichtje met je e-mail adres!

Je ontvangt een mailtje elke keer een nieuw bericht op de blog verschijnt.

Stay connected!

Je kunt me ook volgen en delen op Facebook, Tina's raw alkaline diet! https://www.facebook.com/tinas.rawalkalinediet








2 opmerkingen:

  1. Dag Tina
    De havermoutkoek klinkt goed, kan het ook zonder de chocola en de ahornsiroop is dat te vervangen of weg te laten?
    dank je!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi, bedankt voor je reactie! De chocolade kan je vervangen door cacao nibs, gebroken kleine stukjes cacao boon of helemaal weglaten.
      De ahornsiroop kan je vervangen door bv. extra dadelstroop, notenpasta, kokosboter of kokosolie. De siroop heeft de functie om het een beetje aan elkaar te kleven dus heb je iets nodig wat hetzelfde doet.
      Succes!

      Verwijderen