zaterdag 6 oktober 2012

Boerenkool Salade & Bio Shoppen op een budget

Daar is die weer, boerenkool! 
Één van de gezondste groente, vol vezels, calcium, vit. B6, C, K & A. Een goede bron van mineralen, koper, kalium, ijzer, manganese en fosfor! ;-)          
Een geweldige groente, deze keer niet in een stampot, maar rauw om alle voedingsmiddelen, enzymen en vitamines levend te houden.

Boerenkool Salade met een Oosterse dressing


Boerenkool  is ook geweldig in een groene sap, het zit vol ijzer die vooral in een combinatie met vitamine C van citroen helemaal tot zijn recht komt!


Het is een simpele, maar heerlijke salade die perfect is voor de herfst en wintermaanden. Volop boerenkool!

Wat heb je nodig?
Dit was voor een GROTE Boerenkool salade, kan ook voor twee personen zijn.

heel fijn gesneden boerenkool, alleen de blaadjes, stengels bewaren voor in de juice, twee hele grote handen vol
een  geraspte komkommer
een geraspte wortel
smalle reepjes groene paprika
een paar gestoomde sperziebonen ( optioneel )

voor de Oosterse Dressing,


2 El tahin, rauw
1 El tamari
2 El extra virgin olijfolie
2 El amandel melk
1 El citroensap
1 El ahornsiroop of kokosbloesem suiker
beetje hete pepertjes, optioneel

Samen mengen tot een romig geheel.
Over je salade gieten en masseren, ja, masseren! Met je handen de boerenkool een paar minuten bewerken en de vezels wat afbreken en verzachten. De dressing trekt er heerlijk in en het wordt een zachter geheel, belangrijk bij rauwe boerenkool ;-)


Ook één van de meest alkalische groente die er zijn!
Zoveel redenen om boerenkool te eten.......

Het is misschien gek, maar één van mijn favoriete bezigheden is boodschappen doen voor mijn Alkalisch Rauw Dieet. 

Hiermee bedoel ik niet naar de AH gaan, maar op zoek naar heerlijke, verse, bio groente en fruit. Mijn kasten en koelkast (en ) vullen met noten, zaden, spelt pasta's en bloem.

Het geeft zoveel inspiratie en een totaal ander gevoel dan gewoon boodschappen doen. Het maakt me super blij en dankbaar dat ik dit allemaal kan kopen, dat we hiervan kunnen genieten met mijn familie.

Toch is het  ook een hele klus om het binnen mijn budget te houden. Dat is ook vaak een reden of moeilijke punt waarom mensen vaak twijfelen over het kunnen volhouden en betalen van een gezonde levensstijl.

Het is jammer dat het zo is, maar hier is DE plek om je hoofd te gebruiken om al deze heerlijkheden toch te kunnen kopen!

Het gaat hier ook weer om balans, sommige voedingsmiddelen zijn niet zo erg om niet bio te kopen, anderen moeten gewoon.


Voor de groente en fruit kun je op deze lijst kijken, To eat or not eat to eat?
Je bespaart ook erg veel geld door dingen NIET te kopen. Mijn rekening bij de gewone super is meer dan gehalveerd

mijn voorraad potten gevuld met noten, zaden en Superfoods

Het heeft me ook een tijdje geduurd om mijn adresjes te vinden en erachter te komen hoe, waar en wat ik moet kopen. En ja, soms ga ik wel naar 3 of 4 verschillende winkels. Je moet toch kiezen wat belangrijk is en voor mij staat ons gezondheid boven aan de lijst!

Kijk eens naar al deze prachtige groente en fruit! 

Het gaat om balans tussen wel en niet bio. Het LIEFST allemaal, maar dat lukt financieel niet altijd.
Mijn groente en fruit haal ik 2 keer per week biologisch, één keer bij de bio supermarkt in de stad en één keer op de bio boerderij. Dat is mijn nieuwste vondst van de laatste maand! Helemaal geweldig! En ik heb geluk, maar 10 minuutjes rijden. En de prijzen, WHOOHA!
Ik kan erg blij zijn met een kilo bio appels voor 1,25 euro! Of sla voor 1,15 per krop ?! :-)
Je komt ook allemaal groente tegen die ik eigenlijk nog helemaal niet ken of normaal niet zou gebruiken, dat maakt het ook leuk!


Sperziebonen, boter bonen en van die geweldige paarse sperziebonen,
1 euro per pond, super toch?!

De tweede keer in de week ga ik naar de bio supermarkt. Het is ook zoeken naar aanbiedingen en creatief zijn. Groene bladgroente voor in mijn smoothies of sap kan je kiezen voor spinazie wat nu 6 euro per kilo is, of boerenkool voor 3,50 per kilo. Het is kopen wat in seizoen is, zo simpel is het. Wat van het dichtstbij komt, kost het minste, is het gezondst en lekkerst om te eten.

Daar vul ik mijn voorraadpotten met noten, zaden enz. Het is wel zo dat wanneer je meer koopt in grotere hoeveelheden, je dat heel veel geld kan schelen. 10 kilo amandelen voor 10 euro ipv. 1,49 per 100gr los.
Dat scheelt.
Je moet je eigen plekken ontdekken, het is even zoeken maar het is het waard! Het scheelt je veel geld, je doet veel inspiratie op en het voelt GOED om jezelf en je familie te kunnen voeden op een manier waar je in gelooft!

En nu nog een belangrijk nieuws te vermelden!

Mijn nieuw website  tinasrawalkalinediet.com is online!

Met nog meer informatie, inspiratie, recepten, coaching en workshops!
Kom gauw langs om te kijken!

Een heel fijn weekend allemaal!

Schrijf je nu in en ontvang een welkomst mail van mij in je mail box met de 3 makkelijkste manieren om meteen meer groente toe te voegen aan je dagelijkse dieet! 

Stuur me een berichtje met je e-mail adres!
Je ontvangt een mailtje elke keer een nieuw bericht op de blog verschijnt.

Stay connected!

Je kunt me ook volgen op Facebook, Tina's raw alkaline diet! https://www.facebook.com/tinas.rawalkalinedietGeen opmerkingen:

Een reactie posten