zondag 17 juni 2012

Bio shoppen en snijbiet salade

Zaterdag, boodschappen, bio en gewoon.
Frustrerend, interessant, inspirerend en vermoeiend!

Ik kan mij erg druk maken om het aanbod in de nederlandse supermarkten in vergelijking met andere  europese landen, en ik heb het niet eens over het aanbod in amerika of australië!

Qua gewoon aanbod, maar vooral ook natuurlijk de verse bio afdeling ( die er niet is ), één soort appel en een zak sla is natuurlijk geen aanbod te noemen.
Weet iemand wel  een winkel waar het wel zo is, hoor ik het graag!!!

Dus dan maar op naar de bio supermarkt, daar is wel een mooie uitgebreide keus. Wat ik zelf vaak tegenkom is dat het zoooo prijzig is in vergelijking met de reguliere groente. Dat is natuurlijk relatief gezien, want in de meeste groente die je bij je supermarkt koopt zijn door alle pesticiden en bemestingen bijna geen vitamines, mineralen en enzymen meer.

En dat ik eigenlijk het grootste deel van de boodschappen die ik bij ons super haal(de) eigenlijk niet nodig heb, slecht is voor ons en het lege caloriën zijn. 
Dus, ik zit te rekenen en te denken, maar mijn theorie is wanneer ik een groot deel van mijn "gewone" boodschappen weglaat en het vervang door heerlijke, gezonde dingen die dan per stuk wel duurder zijn, maar omdat ik ze in plaats van het "slechte" spul koop, moet ik toch ongeveer op het zelfde uitkomen?!
Deze theorie ga ik dus testen, want heel veel boodschappen koop je dus niet meer. Sommige dingen vervang je niet, zoals frietsaus of ketchup, ook al is het bio, suiker en slechte vetten laten we dan maar staan.
Voor hel veel dingen zoek ik natuurlijk wel vervanging, want met kleine kinderen heb je toch iets van koekjes en ontbijtgranen, soms een soort chippie en limonade nodig.

Veel dingen maak ik zelf, je weet wat je er in stopt en het smaakt allemaal heerlijk en homemade, zoals koekjes, muffins, cruesli, brood en crackers, en het is voordeliger. Veel van het aanwezige aanbod zit toch nog vol met maïssiroop, rietsuiker, maïsmeel, tarwe, melkpoeder enz. en dat zijn toch ingrediënten die ik nu probeer te mijden, voor mezelf en voor mijn familie.


Maar op de prijzen letten heeft ook zijn voordelen, ik koop bij de bio shop ook wat in de aanbieding is en dat maakt ons voeding veelzijdiger, want ik koop dingen die ik anders niet zou doen. Dat is super voor je lijf, want afwisseling is natuurlijk belangrijk, en geweldig voor mijn inspiratie om ingrediënten te gebruiken die nieuw voor me zijn!
Zoals deze week, normaal zou ik spinazie nemen of sla, deze week is het deze prachtige snijbiet geworden!
Deze geweldige kleuren en vorm spraken me aan, en hier heb ik een heerlijke salade van gemaakt met verse peultjes en een mango dressing.



Snijbiet peultjes salade met een mango dressing

ingrediënten voor 1 grote salade,

3 grote snijbiet bladeren, ontsteeld en fijngesneden
een handvol peultjes
1/2 kop zwarte bonen
handjevol verse koriander

dressing,

een halve kop mango stukjes
1 El olijf- of hennep olie
1 El citroensap 
1 tl appel cider azijn
1 tl kokosbloesem suiker
zout en peper naar smaak





Ingrediënten voor de dressing in de blender,
het wordt een heerlijke smeuig  geheel.

Vermengen met de groente en bonen,
het is nog lekkerder dan verwacht!!!
De snijbiet mengt zich  HEERLIJK  met het zoetige dressing van de mango's.


Het proberen echt waard,
Fijne zondag allemaal!
Tina






Schrijf je nu in en ontvang een welkomst mail van mij in je mail box met de 3 makkelijkste manieren om meteen meer groente toe te voegen aan je dagelijkse dieet! Stuur me een berichtje met je e-mail adres!
Je ontvangt een mailtje elke keer een nieuw bericht op de blog verschijnt.

Stay connected!

Je kunt me ook volgen en delen op Facebook, Tina's raw alkaline diet! https://www.facebook.com/tinas.rawalkalinediet




2 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen en ook nog informatief. Tip voor een goedkopere winkel: bij de Lidl verkopen ze steeds meer gezonde groente voor beduidend minder.
    Groet, Cassandra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Tina,

    Ik probeer nu mijn voedingspatroon te veranderen d.w.z. dagelijks groene smoothies te maken en steeds meer rauw te eten.
    Wat ik merk dat ik vaker naar de buurtsupermarkt moet, want het gaat best snel met het gebruik van bladgroenten etc. voor smoethies en sappen. Je kunt deze namelijk niet lang in de koellast bewaren. Mijn koelkast is ook niet supergroot.
    Er is een website waar je bio-groenten en fruit kan bestellen: www.odin.nl
    Ik heb nog geen ervaring met het bestellen van groenten en fruit via deze site.

    Hoe vaak doe jij boodschappen?

    Dank je voor je prachtige recept.

    Groetjes, Natalia

    BeantwoordenVerwijderen